Hívd szakértői vonalunkat

Ingyenesen hívható

06 80 33 12 33

06 80 33 12 33

Tapasztalt védőnőnk várja hívásod
minden hétköznap 9 és 17 óra között.

Élő Chat

A kisbaba fejlődése 4 és 6 hónapos korban

Amint a kisbabád  elérte a 4-6 hónapos kor közötti időszakot elkezdheted felkészíteni a hozzátáplálásra. A WHO ajánlása szerint a hozzátáplálást a betöltött 6 hónapos kor után javasolt megkezdeni. Amennyiben az anyatej nem elegendő a baba 6 hónapos kora előtt, akkor feltétlenül kérd ki gyermekorvosod vagy védőnőd tanácsát a hozzátáplálás megkezdését illetően!

A hozzátáplálás 6. hónapot követő megkezdését követően is az anyatej marad kisbabád fő tápláléka, hiszen tartalmazza mindazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amire gyermekednek szüksége van. Hat hónapos kor után az anyatej már nem feltétlenül elégíti ki maradéktalanul a csecsemő tápanyagigényét. A hozzátáplálás ilyenkor kiegészíti az anyatejjel szerezhető energia és tápanyagmennyiséget, az adott életkorú gyermek igényeihez igazodva. Egyes csecsemők számára hasznos lehet hat hónapos kornál későbbre tolni a szilárd táplálékok bevezetését; ha például a családban allergia fordul elő. Ezzel kapcsolatos kérdéseidre örömmel válaszol a Milumil gyerekorvosa!

Egyéb változások ebben az időszakban:

A hozzátáplálás elkezdése

A hozzátáplálás a baba számára új dolog. Meg kell tanulnia kanállal enni és meg kell szeretnie az anyatejen kívül más ételek ízét is. Kezdetnek egy vagy két teáskanálnyi is elég, amely nagyon kis mennyiségnek tűnhet, de a hozzátáplálásnál törekedni kell a fokozatosságra. Először készíts nagyjából tejszín sűrűségű püréket. A tejpépek ideálisak az első ilyen ételnek, vagy próbáld ki a babarizst, amit az ismerős íz érdekében összekeverhetsz anyatejjel is. Ez megkönnyíti az átállást, és segít a babának elfogadni az ismeretlen kanállal és szokatlan állagú étellel való első találkozást. A répapüré is tökéletes ebben az időszakban, mivel a répa természetes módon édes ízű, amit a kisbabák nagyon szeretnek, emellett pedig korán megtanulhatják élvezni a zöldségek fogyasztását. Az édes zöldségek korai bevezetése hosszú távon kifizetődő!

A baba fejlődése 4-6 hónapos korban

Egy adott pürét, gyümölcsöt vagy zöldséget több napon keresztül kell adni a babának, fokozatosan emelve az adag mennyiségét. Egyes gyerekek több időt igényelnek bizonyos ételek megkedvelésére. Előfordulhat, hogy 10-15 alkalommal is meg kell kínálni egy adott étellel, hogy szívesen megegye. A hozzátáplálásról további, részletes információkat a baba hozzátáplálása menüpontban olvashatsz!

Felülés

A kisbabád egy új fejlődési szakasz határán áll. A kezek, a felsőtest és a nyak megerősödése nyomán hamarosan képes lesz a felülésre, a hempergésre és a tekergőzésre is. Amennyiben ezek az új szokások megnehezítik a pelenkacserét, tedd le a pelenkázó asztalt a földre, ezzel el tudod kerülni a baleseteket, valamint sose hagyd egyedül gyermekedet.

A padló, mint kemény alap ideális helyszín a játékhoz és egyben BABANÉV/a gyermeked mozgásfejlődését is segíti. Helyezd kisbabádat a hasára, és bátorítsd, hogy nyúljon kartávolságon éppen kívül eső tárgyakért. Hason fekvés közben erősödnek a hasizmai és ez a testhelyzet ideális lehetőséget kínál a megforduláshoz – ami egy fontos mérföldkő a baba fejlődésében.

Egyre jobb fogás

Ebben az időszakban gyermek felfedezi kezének és ujjainak hatékony használatát olyan mindennapi cselekvések során, mint egy játék megragadása, illetve a környező tárgyakba való kapaszkodás. A természetes fogóreflex egyre inkább irányított kéz- és ujjmozgásokká válik, ennek következtében a kisbaba képes lesz különböző tárgyak felfedezésére. Ezeket így a meg tudja fogni, vagy rázni, ahelyett, hogy a szájába venné őket.

Javuló látás

A kisbabád látása egyre élesebb – most már távolabbra is ellát, és jobban képes fókuszálni dolgokra. A látás fejlődése során a világ egyre szórakoztatóbb és színesebb hellyé válik számára, Hat hónapos korra a kisbaba már a szoba másik végéig is ellát.

Kutatások kimutatták, hogy a hosszú láncú telítetlen zsírsavak (LCP-k), mint például az arachidon sav (AA), és a docosahexaenoic sav (DHA), amelyek természetes módon megtalálhatóak az anyatejben, fontos szerepet töltenek be a baba szemének fejlődésében. Tehát, amennyiben a szoptatás során több LCP tartalmú táplálékot fogyasztasz, ezzel fenntartod saját természetes tartalékaidat, és biztosítod <babanév>/a kisbaba étrendjében az ellátásához szükséges LCP mennyiséget. Ez javíthatja a látás és az agy fejlődését, és a mozgási készségeket.

A saját hang megtalálása

4 és 6 hónapos kor között a kisbabák lenyűgözően széles körben képesek hangokat kiadni. A hangadás, és gügyögés mellett meghallhatja a ‘ma’ vagy ‘pa’ szótagokat is. Eltarthat egy ideig, amíg a gyermeked megtanul Téged mamának nevezni, addig is szórakoztató és jó érzés hallgatni a hangadási kísérleteket.

Emellett megjelenhet őszinte nevetés vagy kacagás is – kifejezetten játék közben. A csiklandozás a nevetés bátorításának legnyilvánvalóbb módja. A nevetéshez Te is minél gyakrabban csatlakozz – ami nem lesz nehéz -, mert ez a baba számára is pozitív megerősítést jelent.

Tanulás

Kutatások igazolták, hogy a kisbabával való csevegés és éneklés segíthetik a beszéd fejlődését. Bár a baba valószínűleg nem ért Téged az első hónapokban, de, képes lesz feldolgozni a hangokat, és később a hallott hangokat tudja utánozni is. Olyan egyszerű, mindennapi interakciók, mint a beszélgetés, nevetés, vagy mosolygás segítik a baba egészséges szellemi fejlődését.

A tanulás egyik módja lehet például, hogy ha megtölt egy műanyag tálat rizzsel vagy tésztával, és megengedni a babának, hogy megtartsa a tálat, így gyakorolva a kéz és az ujjak használatát. Azok a zajok, amelyeket a doboz mozgatása, rázása vagy elejtése okoz, felvidítja és meglepi majd kisbabádat, segíti vele megértetni a cselekedetei következményeit.

A fürdetési idő is jó alkalmat biztosít a babának, arra, hogy megértse testének mozgatása minként hat a környezetre -, ahogy a kezük és lábuk lubickol, úgy mozog körülöttük a kádban lévő víz is.

 

Ha tetszett a cikk, kövess bennünket a Facebookon!

A cikk törlése a kedvencekből A cikk hozzáadása a kedvencekhez

Bejelentkezés

Regisztráció

Belépés

Termékeinket
a Házi Gyermekorvosok
Egyesülete
is ajánlja.

Keress minket a Facebookon

Letölthető kiadványok

Töltsd le vagy nyomtasd ki kézikönyveinket és szülői útmutatóinkat!

Nyereményjáték

Keresd magad nyerteseink között vagy olvass aktuális nyereményjátékainkról részletesen.

Percentilis
kalkulátor

Fejlődési kalkulátorunk segítségével nyomon követheted, hogy gyermeked egészséges ütemben növekszik‑e.

Terhességi súlykalkulátor

Kalkulátorunkkal hétről hétre ellenőrizheted, hogy az ajánlottnak megfelelően gyarapodik‑e a súlyod a terhesség alatt.

Hívd szakértői vonalunkat

Ingyenesen hívható

06 80 33 12 33

06 80 33 12 33

Tapasztalt védőnőnk várja hívásod
minden hétköznap 9 és 17 óra között.

Élő Chat

Tetszik, amit olvasol? Regisztrálj exkluzív tartalmakért az Anyaságból jeles programba!

×

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked.

A részletes leíráshoz kattints ide!